Milli Eğitim Bakanlığı, yapay zeka alanındaki güncel gelişmeleri yakından takip ediyor. Bakanlık, yapay zekânın eğitimde etkin yer alması için kapsamlı projeler yürütüyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yapay zekâ, Türkiye’nin eğitimde küresel rekabet gücünü artırma yolunda stratejik rol oynayacak. Bakanlık olarak bu dönüşüme liderlik etme kararlılığındayız” dedi. SABAH’a özel açıklamalar yapan Tekin, şu bilgileri verdi:
AKTİF KULLANIYORUZ: Yapay zekâ araçlarının eğitimde öğrencilere sağladığı pek çok avantaj var. Simülasyonlar, etkileşimli materyaller sayesinde öğrenme süreçleri hem eğlenceli hem de etkili hâle geliyor. Zenginleştirilmiş içerikler, öğrencilerin dersleri ilgiyle takip etmelerini sağlıyor. Saydığım avantajları eğitim sistemimize entegre etmek için çalışıyoruz. Bakanlığımız yapay zekâyı öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmek amacıyla aktif kullanıyor. Kişiye özel öğrenme süreçlerini geliştirmek için yapay zekâ araçlarından yararlanıyoruz.
ROBOTİK KODLAMA DERSLERİ: Temel eğitim seviyesinde yapay zeka kullanımına yönelik haftalık ders çizelgelerinde insan, toplum, bilim alanında seçmeli yapay zekâ uygulamaları ile robotik kodlama derslerine yer verdik. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programında yapay zekâ kullanımına yönelik öğrenme ve öğretme etkinlikleri de yer alacak. Ayrıca, erken okul terk tespitinden yatırım planlamalarına kadar birçok alanda yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerine yer veriyoruz.
ÖZEL SİSTEM GELİYOR: Bakanlığımızın elindeki devasa veri setini analiz edebilmek, raporlayabilmek, doğru kararlar alabilmek adına Bakanlık Yönetim Sistemi’ni geliştiriyoruz. Ayrıca eğitimde bulunan videoların altyazı, metin üretimi gibi alanlarında yapay zekâdan faydalanıyoruz. Önümüzdeki dönemde daha güçlü araçlar tasarlayacağız. Öğrencilerimizi bu teknolojilerin geliştiricileri şeklinde yetiştirmek istiyoruz.
YERLİ YAPAY ZEKA ARACI: Düzenlediğimiz eğitimler sayesinde öğretmenlerimiz, sınıf içinde araçlardan etkin faydalanıyor. Örneğin öğretmenimiz 2. sınıf öğrencileriyle yapay zekâ araçlarıyla çizgi film senaryosu yazıp, filme dönüştürebiliyor. Ayrıca yerli yapay zekâ araçlarının geliştirilmesi amacıyla çalışmalarımız başladı.
43 BİN 500 ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİ: Özel eğitim alanında yapay zekâ araçlarının dünyadaki kullanımı daha farklı. Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere özel içerikler sunmak, bireyselleştirilmiş eğitim planı oluşturmak gibi avantajlar sunuyor. Cumhurbaşkanlığı Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nde belirlenen hedeflere ulaşmak da bizim için çok önemli. İlk etapta ortaokul düzeyi için ‘derin öğrenme’, ‘yapay sinir ağları’, ‘makine öğrenmesi’ gibi alt öğrenme alanlarına yönelik etkinlik tabanlı yapay zekâ uygulamaları atölye programı geliştirdik. Özel yetenekli bireyler için 107 yapay zekâ atölyesi hizmet veriyor. 2024 yılı içinde 39 yeni yapay zekâ atölyesinin kurulumunu tamamladık. Şu anda atölyelerde 43 bin 500 özel yetenekli öğrenci bulunuyor.
MEKANDAN BAĞIMSIZ: MEBİ Bireysel Öğrenme Platformu, gerek bilgisayardan gerek mobil cihazlardan erişilebilir şekilde tasarlandı. ‘Her yerde, her zaman öğren’ mottosuyla, öğrencilerimizin yapay zekâ destekli imkânlardan yararlanarak zamandan ve mekândan bağımsız şekilde sınavlara hazırlanmasını, derslerini pekiştirmesini sağlıyoruz. Bugüne kadar platforma 523 bin 391’e yakın öğrenci giriş yaptı. Platformda 14 milyon 180 bin 323 soru çözüldü.
BİZE ÖZGÜ MODEL: Türkçe Büyük Dil Modeli’ne dayalı bir yapay zekâ aracı geliştirme hazırlığımızı başlattık. Çalışmalar, dilimize özgü içeriklerin, modellerin geliştirilmesine önemli katkılar verecek.
DİL EĞİTİMİNDE VAR: Dil öğrenimi konusunda dünyadaki yapay zekâ araştırmalarını yakından takip ediyoruz. ‘DİLİM’ isimli yapay zekâ destekli dil öğrenim uygulaması tasarladık. Platformu kısa süre içinde tüm öğrenci, öğretmen ve dil öğrenmek isteyenlere sunacağız.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025